Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αθλητική περίοδος 2015-2016: Η ώρα της αλήθειας και του “ταμείου” για όλους!

Το καλοκαίρι αυτό ήταν για τον υπογράφοντα ίσως από τις πλέον δύσκολες και αγχωτικές περιόδους των τελευταίων ετών. Από τη μία η προσπάθεια να ισορροπήσει κανείς και να αποδώσει σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής και επιχειρηματικής ασφυξίας με κορωνίδα τη μερική αποκοπή της χώρας (λόγω capital controls και τις κλειστές τράπεζες) απο το διεθνή κύκλο της επιχειρηματικότητας (πελάτες-προμηθευτές-παραγωγή) και από την άλλη να παρακολουθεί κανείς αμήχανος και ανήσυχος για τα σενάρια «τρόμου» στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας.
Πέραν απο τις προσωπικές επαγγελματικές υποχρεώσεις, εμείς στην Πρότυπη Ακαδημία STAR VOLLEY είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αφού το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, είχε προγραμματιστεί - και εγκαταστάθηκε με επιτυχία,  περισσότερο από το 60% των βασικών υποδομών της Ακαδημίας. Συνεπείς στις ανακοινώσεις μας που επικοινωνήσαμε στη Συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο 2015, θα παραθέσουμε τις προσεχείς ημέρες πλήρη ενημέρωση για τους φίλους και τα μέλη του αθλητικού συλλόγου  σχετικά με τον πλούσιο απολογισμό των εργασιών του καλοκαιρίου.
Επειδή πάντοτε πίστευα ότι μόνο η κατανόηση των πραγματικών δεδομένων και στοιχείων δίνει τη δυνατότητα να σχηματίζει κανείς τη δική του προσωπική γνώμη και κρίση μακριά από συναισθηματισμούς που συνήθως οδηγούν είτε στην απογοήτευση και πολλές φορές στην οργή είτε στην επιβεβαίωση και την ψεύτικη και πρόσκαιρη ανάταση, διάβασα εν μέσω διακοπών (ομολογουμένως με αρκετή δόση διαστροφής) το πλήρες κείμενο του 3ου Μνημονίου προσπαθώντας να διερευνήσω τυχόν άμεσες διασυνδέσεις ή επιπτώσεις στον ήδη δοκιμαζόμενο εδώ και πολλά χρόνια τομέα του αθλητισμού στην Ελλάδα.

Στις 373 σελίδες της «Κυρωσης του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίχυσης από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» _ πόσο sic πράγματι, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΆ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ (ούτε στην Αιτιολογική Εκθεση, ούτε στις καταργούμενες Διατάξεις, ούτε στις πρόνοιες στην Πρόταση Νόμου, ούτε στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και ούτε στην Εκθεση Αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης).
Είναι επίσης γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον αθλητισμό ούτε γνωρίζουν ούτε έχουν κατανοήσει το πλαίσιο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από τη νέα αθλητική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες και κυρίως το απαξιωμένο και μη λειτουργικό «εξωτερικό πλαίσιο» αλλά και το διαρκώς δυσχερέστερο «εσωτερικό πλαίσιο» οικονομικής ενίσχυσης και υποστήριξης των εργασιών ενός τμήματος ή ενός αθλητικού συλλόγου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη και σήμερα υποστηρίζουν (ή θέλουν να πιστεύουν) την πλάνη ότι οι όποιες λίγες κρατικές ενισχύσεις (λέγε με ελεημοσύνη και κοροιδία ...) και οι μηνιαίες συνδρομές είναι αρκετές για να συντηρήσουν τη λειτουργία ενός αθλητικού τμήματος.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα να παραθέσω οριοσμένα στοιχεία που δείχνουν με τον πλέον ανησυχητικό τρόπο τις δυσκολίες που καλούμαστε όλοι να διαχειριστούμε και αυτή τη νέα αθλητική χρονιά.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ (…) ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.
Οι επιχορηγήσεις της ΓΓΑ μέσω του Κρατικού Προυπολογισμού προς την ΕΟΠΕ (δηλαδή για το σύνολο των υποχρεώσεων του Ελληνικού Βόλευ στην Ελλάδα και το εξωτερικό) μειώθηκε διαχρονικά κατά 67% από το 2010 και κατά 71% απο το έτος 2007 μέχρι σήμερα και ανέρχεται για το έτος 2015 στο ιλιγγιώδες ποσό του 1.2 εκατ. Ευρώ !!!

Είναι προφανές ότι κανείς δεν πρέπει να αναμένει πλέον κάτι που είναι σοβαρά ενισχυτικό και ανταποδοτικό από την πλευρά του κράτους και την κρατική μέριμνα η οποία η ίδια θα κληθεί να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες διαχειριστικές συνθήκες και παθογένειες που σε ένα μεγάλο βαθμό συντήρησε και ενθάρρυνε για πολλές δεκαετίες.
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
Όι μόνιμοι αιμοδότες του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δηλαδή οι γονείς των νεαρών αθλητών και αθλητριών, αντιμετωπίζουν ολοένα πιο αυξημένα οικονομικά προβλήματα στη διαχείριση των οικογενειακών προυπολογισμών τους - είτε λόγω της σημαντικότατης μείωσης της απασχόλησης, (η ανεργία ανεμένεται να καταγράψει νέο ιστορικά υψηλό ποσοστό το μήνα Ιούλιο 2015) είτε λόγω των πολύ αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν από το Σεπτέμβριο.

  

Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τα σωματεία να ΜΗΝ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις τους προς τους προπονητές και τους λοιπούς συνεργάτες  τους (αθλητικό υλικό, μετακινήσεις κλπ.) και να καθίσταται αμφίβολη η λειτουργία των τμημάτων και των συλλόγων – περισσότερο ή λιγότερο όλοι είμαστε ενήμεροι για την οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες ορισμένων αθλητικών σωματείων που ήδη από την αρχή της περιόδου έχουν αρχίσει και εκπέμπουν SOS !!!
Εδώ ακριβώς είναι το σημείο της αλήθειας και του «ταμείου» για όλους !
Εδώ θα μετρήσουν μια σειρά από χαρακτηριστικά και συνθήκες που διαχρονικά έχουν εξασφαλίσει οι υπεύθυνοι και οι Διοικήσεις των αθλητικών συλλόγων τα οποία είτε ήδη έχουν εγκαθιδρυθεί και έχουν τεθεί σε λειτουργία ή όχι (γιατί είναι πλέον πολύ αργά για να εγκατασταθούν στη συνείδηση από τη μία ημέρα στην άλλη) και τα οποία θα αποτελέσουν ένα από τους πλέον αποφασιστικούς παράγοντες επιβίωσης και ανάπτυξης εν μέσω κρίσης.
Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Ποιο είναι το μοντέλο διοίκησης που έχει ακολουθήσει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια;  Έχει προσελκύσει ανθρώπους με δεξιότητες στους οποίους έχει αναθέσει ρόλους και υπευθυνότητες; Γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική κρίση δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί μέσω ενός μόνο ανθρώπου ή από ένα μικρό και συμπαθητικό «παρεάκι» αλλά από μια ομάδα υπεύθυνων εθελοντών που επιθυμούν να «βάλουν πλάτη» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αναμένεται να διαρκέσει πολλά χρόνια.
2. Ποιο είναι το επίπεδο σχέσεων που έχει αναπτύξει ο σύλλογος με τους γονείς και κηδεμόνες των νεαρών αθλητών και αθλητριών; Έχει φροντίσει να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς που να βασίζονται στην ειλικρίνεια και τη διαρκή πρόοδο ή προτίμησε το εύκολο μέχρι σήμερα μοντέλο της προσέλκυσης συγκεκριμένων γονέων και αθλητών για τους γνωστούς και μη εξαιρετέως λόγους που όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε; Για παράδειγμα ποια ήταν η τελευταία φορά που έγινε ενημέρωση ή απολογισμός έργου προς τους γονείς και πότε ζητήθηκε η βοήθεια και η συνεισφορά τους βάσει προγραμματισμού εκτός του γνωστού «πυροσβεστικού» τρόπου;
3. Ποιο είναι το σχέδιο και το επίπεδο συνεργασίας με τους χορηγούς που έχει ακολουθήσει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια;  Έχει προσελκύσει ισχυρούς ανθρώπους με οικονομικές δυνατότητες, έχει αναδείξει το έργο και τη συνεισφορά τους στις τοπικές κοινωνίες, σχεδίασε ανταποδοτικά οφέλη για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους και την υποστήριξή τους ή απλά ενδιαφέρθηκε για το μοντέλλο τόσες φορές έχουμε δεί να εξελίσσεται («δώσε μας το χρήμα» και εμείς σε αγαπάμε»;).
4. Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας με τους συνεργάτες (προπονητές, αθλητές, ομοσπονδίες, ενώσεις, διατητές, άλλους συνεργάτες κλπ.) που έχει αναπτύξει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια;  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φήμη που ακολουθεί έναν αθλητικό σύλλογο όπως και κάθε άλλο συλλογικό φορέα, δημιουργείται αργά και σταθερά στο χρόνο ενώ αντίθετα αρκούν μερικά λεπτά της ώρας για να απαξιωθεί ….
5. Τέλος το πιο βασικό από όλα είναι το επίπεδο σχέσεων που έχει αναπτύξει ο σύλλογος με το ΣΥΝΟΛΟ των νεαρών αθλητών και αθλητριών που καλείται να διαχειριστεί και όχι μεμονωμένα τις διαφορες προσωπικές συμπαθειες, σκοπιμότητες και πολλές φορές συμφέροντα που διαμορφώνονται πίσω από αυτές τις σχέσεις. Πόσο χαρούμενος είναι ο νεαρός αθλητής ή αθλήτρια του συλλόγου από τη συμμετοχή του (ή μη) σε αυτόν; Πόσο θεωρεί ότι είναι «φυλακισμένος» ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πρωτοπόρα προγράμματα εθελοντισμού και αθλητικών κοινωνικών δράσεων«δεσμευμένος» από αυτόν;
Είναι βέβαιο ότι ένας αθλητής ή αθλήτρια που χαίρεται και απολαμβάνει τη συμμετοχή του/της σε μια αθλητική συλλογικότητα από την οποία αντλεί χαρά και δύναμη, θα κάνει τα πάντα για να βρίσκεται σε αυτή όπως επίσης και ο γονέας ο οποίος διαπιστώνει τη χαρά και την πρόοδο, θα περικόψει και θα «πάει πίσω» άλλες υποχρεώσεις προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξει την άθληση και την κοινωνική ενσωμάτωση του παιδιού του – ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στην Ακαδημία Star Volley και τον αθλητικό σύλλογο της Δραπετσώνας που μετά από σοβαρό σχεδιασμό και επαγγελματική υλοποίηση, εξαφαλίσαμε ένα σημαντικότατο προυπολογισμό για να υποστηρίξουμε τις δράσεις αθλητών και αθλητριών και το αναπτυξιακό έργο της Ακαδημίας ενώ ήδη δεσμευθήκαμε για την προσέλκυση νέων επώνυμων και ισχυρών χορηγών για να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε μέσω χορηγιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πρωτοπόρα προγράμματα εθελοντισμού και αθλητικών κοινωνικών δράσεων.


Εν όψει της έναρξης μιας νέας αθλητικής περιόδου, ευχόμαστε σε όλους τους υπεύθυνους των σωματείων που στοχεύουν σε αναπτυξιακό έργο, ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ, ΔΥΝΑΜΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στο πολύ δύσκολο έργο που καλούνται να υλοποιήσουν.
Βασίλης Τζώρτζης
Διευθυντής Πρότυπης Ακαδημίας
starvolley-academy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...