Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

8 Χρυσοί Κανόνες Επιτυχίας από τον πολυνίκη coach Zeljko Obradovic: ΚΑΝΟΝΑΣ Νο 1

Ο πολυνίκης προπονητής των επιτυχιών στο χώρο το Ευρωπαικού μπάσκετ, Zeljko Obradovic σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για ένα θρύλο του παγκόσμιου μπάσκετ που συνέδεσε το όνομά του με επιτυχίες για περισσότερα απο 24 χρόνια ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στην Ελλάδα αναδεικνύοντας το Ελληνικό μπάσκετ (Παναθηναικός) στην κορυφή της Ευρώπης. Πριν λίγα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να προσκληθούμε σε μια «κλειστή» συνάντηση - συζήτηση «στρογγυλής τράπεζας» στην οποία συμμετείχε ο φημισμένος προπονητής Zeljko Obradovic και ο επι χρόνια βοηθός και συνεργάτης του Δημήτρης Ιτούδης με θεμα "Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ".
Το κύριο ερώτημα στο ακροατήριο ήταν «Τι κάνει διαφορετικά από τους άλλους και πετυχαίνει;»

Υποστήριξε με πάθος με την αθλητική παιδεία και κουλτούρα που ένας αθλητής καλείται διαχρονικά να «κτίσει» στό πλαίσιο της ομάδας, για να ξεπερνάει διαρκώς τον εαυτό του και να αναπτύσει τις ικανότητές του έτσι ώστε να επιτύχει τους ατομικούς και προσωπικούς στόχους που έχει θέσει.
Στο σύνολό τους όλα αυτά εκφράζουν ΠΛΗΡΩΣ τη φιλοσοφία και την προσπάθεια της Ακαδημίας STAR VOLLEY και της σπουδαίας δουλειάς που επιτελείται στον αθλητικό σύλλογο της Δραπετσώνας.
Για το λόγο αυτό θεωρούμε εν όψει της νέας αθλητικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει, ότι αξίζει κανείς να μοιραστεί τους «χρυσούς κανόνες» του Zeljko Obradovic τους οποίους θεωρεί ως προυποθέσεις και προαπαιτούμενο για να δημιουργηθεί "νοοτροπία νικητή στους αθλητές και τις αθλήτριες και εν τέλει να καταλήξει αυτή η προσπάθεια στη δημιουργία συνθηκών πρωταθλητισμού. Κάθε έναν από τους χρυσούς κανόνες ανάπτυξης αθλητών που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον σε συνθήκες πρωταθλητισμού, θα τους  παρουσιάσουμε μία κάθε φορά ώστε να έχουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε:
α)  την αξία και τη σημασία του κάθε κανόνα στη δική μας πραγματικότητα,
β)  πόσο κοντά ή μακριά είμαστε ως αντίληψη και νοοοτροπία με αυτή τη βασική αρχή,
γ)  το ποσό της προσπάθειας που είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε χωρις να δυσανασχετούμε για να επιτύχουμε ένα σημαντικό ομαδικό αποτέλεσμα το οποίο όμως θα εκφραστεί μέσα από την ατομική βελτίωση (αγωνιστική και συμπεριφορική) του αθλητή και τέλος,
δ)  πως είναι δυνατόν μέσω της συνεργασίας με εγνωσμένης αξίας τεχνικούς, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στη δική τους προσπάθεια, να δημιουργηθεί αργά και σταθερά μόνιμη «νοοτροπία νικητή» στα γήπεδα και τελικά στην ίδια τη ζωή.

Πρώτα όμως αποδίδοντας τον πρέποντα σεβασμό στον στον εξαιρετικά επιτυχημένο προπονητή και πολυνίκη coah  Zeljko Obradovic, ας κάνουμε δούμε μαζί μια σύντομη ανασκόπιση μιας πορεία 25 ετών συνεχόμενων προπονητικών επιτυχιών !
Partizan  Βελιγραδίου (1991–93)
• Serbian Championship (1992)
•  Serbian Cup (1992)
• Ευρωπαικό Πρωτάθλημα  Euroleague (1992)
Joventut Badalona (1993–94)
• Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Euroleague (1994)
Real Μαδρίτης (1994–1997)
• Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Euroleague (1995)
•  Saporta Cup (1997)
Benetton Treviso (1997–99)
• Italian Super Cup (1997)
•  Saporta Cup (1999)
Παναθηναικός (1999–2012)
• Πέντε Ευρωπαικά Πρωταθλήματα Euroleague: (2000, 2002, 2007, 2009, 2011)
• Εντεκα Greek Championships : (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
• Επτά  Greek Cups: (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012)

FR Yugoslavia Εθνική Ομάδα (1996–2000)
•  1996  Olympic Games – Αργυρό μετάλιο
•  1997  FIBA European Championship – Χρυσό μετάλιο
•  1998  FIBA World Championship – Χρυσό μετάλιο
•  1999  FIBA European Championship – Χάλκινο μετάλιο


Χρυσός Κανόνας Νο 1
ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΗ


"Υπάρχει μία και μόνη αρχή για να δημιουργήσεις πρωταθλητές και το ίδιο ακολούθησα δουλεύοντας με μεγάλα ταλέντα στο Βελιγράδι, στη Μαδρίτη, στο Μιλάνο και την Αθήνα: Δε θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου αν δε δουλέψεις σκληρά για να διορθώσεις τα λάθη σου.
Για το λόγο αυτό δεν επικεντρώθηκα ποτέ στα καλά που έκαναν οι παίκτες μου παρά μόνον δούλευα διαρκώς στο να διορθώνουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους.
Respect και «τροφή» για σκέψη για όλους τους αθλητές και αθλήτριες που θεωρούν ότι η διόρθωση των λαθών αφορά άλλους συμπαίκτες τους και όχι τους ίδιους αλλά και τους διοικητικούς υπεύθυνους τμήματων υποδομών που έχουν την αντίληψη ότι το πρώτο (και πλέον βασικό) αναπτυξιακό στάδιο για έναν αθλητή στα πρώτα του βήματα, μπορεί να λειτουργήσει είτε ως parking νέων παιδιών είτε αντίθετα ως εφαλτήριο γρήγορων και εύκολων κατακτήσεων με συνεχείς ενδυναμώσεις των αγωνιστικών ομάδων μέσω μετακινήσεων νέων αθλητών από σύλλογο σε σύλλογο !"
Respect και «τροφή» για σκέψη για όλους τους αθλητές και αθλήτριες που θεωρούν ότι η διόρθωση των λαθών αφορά άλλους συμπαίκτες τους και όχι τους ίδιους αλλά και τους διοικητικούς υπεύθυνους τμήματων υποδομών που έχουν την αντίληψη ότι το πρώτο (και πλέον βασικό) αναπτυξιακό στάδιο για έναν αθλητή στα πρώτα του βήματα, μπορεί να λειτουργήσει είτε ως parking νέων παιδιών είτε αντίθετα ως εφαλτήριο γρήγορων και εύκολων κατακτήσεων με συνεχείς ενδυναμώσεις των αγωνιστικών ομάδων μέσω μετακινήσεων νέων αθλητών από σύλλογο σε σύλλογο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...