Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πρωτάθλημα Παγκορασίδων: Προλάβετε την διακωμώδηση του αθλήματος

Δεν γνωρίζω αν έχουν διαβάσει οι  προπονητές την Γενική Προκήρυξη  Πρωταθλημάτων 2015-16, αλλά  τους ενημερώνω ότι στις περσινές απαγορεύσεις,  (λίμπερο, σερβίς με άλμα) στα πρωταθλήματα  Παμπαίδων-Παγκορασίδων, προστέθηκε ακόμα μία που θα φέρει μεγάλη αναστάτωση, τόσο σ αυτούς όσο και σε αθλητές-τριες.
«Επιβάλλεται» αναφέρει, όλοι οι αθλητές-τριες  που δηλώνονται στο Φ.Α. να αγωνίζονται για ένα ολόκληρο σετ τουλάχιστον ο καθένας. (φώτο)
Από μια πρόχειρη μάτια ακούγετε καλό ότι θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά στον αγώνα. 
Αν το δούμε όμως  πολύπλευρα, η αλλαγή αυτή στον κανονισμό  δημιουργεί και πολλά προβλήματα.
Και εξηγούμαι. 
Όλοι οι προπονητές θέλουν να κερδίζουν. Οπότε τι κάνουν, βάζουν την καλή τους εξάδα και μετά ανάλογα με την πορεία του αγώνα κάνουν αλλαγές.
Με την επιβολή  αυτή ή θα κατεβαίνουν στον αγώνα με οκτώ αθλήτριες, όπως μου έχουν πει αρκετοί προπονητές που έχουμε συζητήσει, ή θα βάζουν να αγωνίζονται στο πρώτο σετ οι αναπληρωματικοί και στα επόμενα  την πρώτη τους εξάδα!
Δηλαδή μια παρωδία, μια διακωμώδηση του αθλήματος!
Ποιος τα σκέφτεται αυτά ρε παιδιά; Με ποια λογική;  Έχουν παίξει Βόλεϊ, ή έχουν κοουτσάρει ομάδα τέτοιας ηλικίας ποτέ, αυτοί που παίρνουν  αυτές τις αποφάσεις;
Όλοι σχεδόν οι προπονητές ανάλογα με την πορεία του αγώνα και την διαφορά δυναμικότητας των ομάδων, κάνουν αλλαγές δίνοντας  την ευκαιρία να αγωνιστούν και οι πιο νέοι- άπειροι  αθλητές-τριες για να αποκτήσουν εμπειρίες ,ή  να αλλάξουν την ροή  του αγώνα.
Δεν λέω υπάρχουν και ορισμένοι που ξεκινούν με έξι και αν θυμηθούν κάνουν και καμιά αλλαγή.
Δεν είναι όμως δυνατόν για ορισμένους  «κολλημένους» προπονητές, να «επιβάλλετε» να παίζουν όλα τα παιδιά συνεχόμενα για ένα ολόκληρο σετ, διότι  θα υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μέσα στη ίδια την ομάδα, με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται οι βασικοί αθλητές και να νιώθουν άσχημα οι αδύναμοι συμπαίκτες τους. 
Το αποτέλεσμα θα είναι να απογοητεύονται και ίσως να σταματήσουν το Βόλεϊ, γιατί θα νιώθουν και ενοχές που χάνει η ομάδα εξ αιτίας  τους.
Μου έχει τύχει αθλήτρια που μπήκε αλλαγή, για συμμετοχή και εμπειρία, επειδή πίστευε ότι δεν έπαιζε καλά, να κλαίει και να με παρακαλάει να βγεί απο το παιχνίδι!
Τι θα κάνει ο διαιτητής αν του συμβεί τέτοιο περιστατικό; Θα την αφήσει να βγει, με κίνδυνο υποβολής ένστασης από την αντίπαλη ομάδα, ή θα μηδενίσει την ομάδα, αν η αθλήτρια  φύγει από  μόνη της, ή την βγάλει ο προπονητής της;
Με τις απαγορεύσεις δεν πάει το άθλημα μπροστά.
Όπως γνωρίζεται  τα πρωταθλήματα Παγκορασίδων σε όλες τις Ενώσεις  είναι το πολυπληθέστερα, άλλα  με αυτά που βλέπουμε τελευταία, προσπαθούν με διάφορες παρεμβάσεις - απαγορεύσεις να τα αποδυναμώσουν!
Κατάργησαν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κατάργησαν το λίμπερο, το σέρβις με άλμα, τώρα να παίζουν υποχρεωτικά  όλα ένα σετ.
Τι άλλο θα σκεφτούν;
Είμαι σίγουρος  ότι σε ένα η δυο χρόνια θα τα πάρουν πίσω, αφού κάνουν τα πειράματα τους «στου κασίδη το κεφάλι», όπως η FIVB επανέφερε πάλι την επαφή με το φιλέ ως παράβαση, αλλά το κακό θα έχει γίνει.
Η πρόταση μου προς τη ΕΟΠΕ είναι να αλλάξει την προκήρυξη, έχει ακόμη το χρόνο, να  αφήσουν τις πρώτες ομάδες να αγωνίζονται χωρίς απαγορεύσεις και ότι πειραματισμούς θέλει να δοκιμάσει, ας τις  εφαρμόσει στο πρωτάθλημα  Β΄ Ομάδων.

Υ.Γ. 1 Τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνουν μόνο στην ΕΟΠΕ αλλά και στη  Βαλκανική Ένωση.
Αποφάσισαν  στο Βαλκανικό Παγκορασίδων που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2016, το πρώτο σερβίς που θα εκτελεί η αθλήτρια, να γίνεται από κάτω!!
Ποιοι τα σκέφτονται  αυτά ρε παιδιά;

Υ. Γ. 2  Όπως ενημερώθηκα από την ΕΟΠΕ, το "επιβάλλεται" δεν είναι προτροπή να παίζουν ένα σετ, άλλα είναι παράβαση. Δεν γνωρίζουν ακόμη ποια θα είναι η ποινή για παραβίαση του κανονισμού.

Υ.Γ. 3 Το σκεπτικό  της επιβολής αυτής της απόφασης, όπως μου ανέφεραν παράγοντες τις Ομοσπονδίας, είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει  σ αυτό το πρωτάθλημα η νίκη, αλλά η συμμετοχή!
Δεν μου είπαν όμως με ποια κριτήρια διαλέγουν τους καλούς προπονητές για  τις ομάδες τους, στις ηλικίες αυτές! 

Περιμένω τις απόψεις και τις προτάσεις σας, στα μηνύματα, μόνο επώνυμα.

Μπάμπης Καρασαρλίδης
Προπονητής αναπτυξιακών ομάδων
liberovolley11.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΟΔΙΤΗ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 0-3 ΓΙΑ ΤΟΝ 1ο ΓΥΡΟ ΚΥΠΕΛΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΔΑ

Επιτυχημένο ξεκίνημα για το γυναικείο μας τμήμα στον 1ο γύρο του κύπελου ΕΣΠΕΔΑ. Σε εκτός έδρας αγώνα, ο οποίος όμως διεξήχθη στο '...